Test je zeemans-
benen met een
bottertocht

Test je zeemans-
benen met een
bottertocht

We hebben slecht nieuws. Het Almere Haven Festival, dat gepland stond op 4, 5 en 6 september, zal helaas niet plaatsvinden dit jaar. De huidige Corona-crisis zorgt voor te veel onzekerheid bij alle partijen. In overleg met de gemeente, sponsoren en andere betrokkenen is dit besluit genomen. Inmiddels zijn de pijlen gericht op 2021, waarbij het jubileum van het Almere Haven Festival alsnog uitbundig gevierd zal worden in Haven. Lees meer

 

Onderstaand programma is van 2019. Het programma van 2020 zal in de zomer bekend worden gemaakt.

Bottervaren

Altijd al een bottertocht willen maken? Traditioneel wordt het Rabobank Almere Haven Festival op vrijdag geopend met de spectaculaire Botterrace, georganiseerd door de Stichting tot behoud van de Almeerse botter AM1. Dit is een bijzondere netwerkbijeenkomst voor het Almeerse bedrijfsleven. Rond 16.00 uur vaart de vloot in kiellinie weer de havenkom in. Een feest om te zien!.

 

Ook zin in een heerlijke bottertocht op het Gooimeer?

 

Zaterdag 7 september van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag 8 september van 11.00 tot 16.00 uur

Zaterdag en zondag ligt de havenkom vol met honderdjarige botters uit alle voormalige vissersdorpen aan de Zuiderzee, van Kampen tot Urk. Test je zeemansbenen en maak een leuke bottertocht van ongeveer drie kwartier. De prijs is € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot 10 jaar. Kinderen tot 2 jaar mogen gratis mee. Verder is de Almeerse Reddings Brigade aanwezig met De Pionier | ALM329 en De Kiekendief | ALM019 waarmee tegen een kleine vergoeding een supersnelle tocht over het Gooimeer kan worden gemaakt. De Almeerse Reddings Brigade heeft een formele taak ten aanzien van evacuatie en hulpverlening bij overstromingsrampen en laat zien met wat voor materiaal zij deze reddingsacties uitvoeren. Tot slot is het ook mogelijk om mee te varen met de klassieke brandweerblusboot Jan van der Heyde II uit 1930, die ook Almere als thuishaven heeft.

Botterrace

Als relatief nieuwe haven doet Almere niet onder voor oudere steden aan de voormalige Zuiderzee. Zo heeft de stad ook een eigen botter. Deze wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van de Almeerse Botter AM1. Elk jaar organiseert de stichting als onderdeel van het Almere Haven Festival een botterrace. Deze vindt plaats op vrijdag 6 september en vormt daarmee meteen het startsein van het festival. Bedrijven en instellingen nemen het met gasten en bemanningsleden tegen elkaar op in een spannende race die jaarlijks veel bekijks trekt. Maar liefst 25 botters uit havens als Urk, Enkhuizen, Bunschoten Spakenburg, Kampen, Elburg, Vollenhove en Harderwijk doen mee.

Al vanaf 09.00 uur in de ochtend varen de botters één voor één de havenkom van Almere Haven in waar ze samen een prachtig plaatje opleveren. Bezoekers krijgen goed de kans de boten van dichtbij te bekijken. Na een welkom door burgemeester Franc Weerwind vertrekken de botters vanaf 12.30 uur naar het Gooimeer waar de race wordt gevaren. Na afloop, rond 16.00 uur, varen de boten weer één voor één de haven in onder begeleiding van Shantykoor Almere dat ze vanaf de kade toezingt.

Klaar voor de Almeerse bottertocht of een snelle vaart op een reddingsboot? Kom naar het Almere Haven Festival en beleef het mee! Blijf je liever aan land? Ook daar is tijdens het Haven Festival genoeg te doen zoals de Havenkom Proeverij, de gezellige markten en diverse muziekoptredens.

Test je zeemansbenen
met een bottertocht

Botter varen